Zobacz całą galerię


Prezes poleca

7 lutego 2017 - Justyna Tracichleb

logoModa na tłuszcze

Wydawałoby się, że moda na tłuszcze dawno minęła… nic bardziej mylnego. Tłuszcze są niezwykle ważną częścią naszej diety i musimy zadbać o to, aby były w niej obecne. Nie oznacza to jednak, że mamy je wlewać w siebie litrami. Ważne jest, aby to robić delikatnie i co najważniejsze, z produktami dobrej jakości.

Wyobraźcie sobie Państwo, że odkryłem takie produkty w naszej Krainie Łęgów Odrzańskich. Wytwarza je lokalna, rodzinna firma Oleania z Malczyc, prowadzona przez Łukasza Wzorka. Zamówiłem zatem kilka butelek. Poinformowano mnie z pietyzmem, że moje zamówienie będzie się tłoczyć. Bowiem niezwykle ważna jest, jak się okazuje, data wytworzenia produktu olejowego. Zamówiłem olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany i z czarnuszki.

Wreszcie doszły

Otwieram paczuszkę, a każdy olej zapakowany dodatkowo w styropianowe pudełeczko. Dzwonię i pytam DLACZEGO? Szanowni Państwo, ano dlatego, że dobry olej to chłodny olej. Najlepsze właściwości zachowuje, jeśli został wytłoczony na zimno i na krótko przed konsumpcją jego temperatura nie wzrośnie powyżej 40°C. Dlatego Oleania, mimo że z natury i od serca, chłodno tworzy i dostarcza jakość. Taka dbałość nasunęła mi wniosek, że te z pierwszego tłoczenia na luksusowych półkach marketów nie koniecznie muszą mieć zachowane pożądane walory odżywcze, wystarczy nie odpowiedni transport w przegrzanej ciężarówce i po walorach.

olej_lniany olej_slonecznikowy olej_z_ostropestu olej_z_czarnuszki

Otwieram

Zapach kusi niemiłosiernie, butelczyny rozlewają olej po talerzach, napięcie rośnie, kiedy różnorodne barwy płynu przykuwają wzrok. Biała bułka ląduje w oleju, potem pojawia się tylko myśl NIGDY WCZEŚNIEJ NIE JADŁEM TAK PYSZNEGO OLEJU!!!. Osobiście najlepiej smakuje mi słonecznikowy, jego łagodny smak i zapach często skłania do podjadania rano lub wieczorkiem.

Walory

O samych walorach produktów z firmy Oleania możnaby długo rozmawiać i tak się dzieje przy każdym spotkaniu z Panem Łukaszem. Najważniejsze, czego się dowiedziałem to, że te z Oleani zawierają cenne kwasy tłuszczowe Omega 3, Omega 6 i Omega 9. Najwięcej, w odpowiednich proporcjach, ma ich olej lniany. Rzepakowy obfituje w witaminy A, E, K, i D oraz lecytynę dobrą na pamięć. Słonecznikowy poprawia poziom cholesterolu i u mężczyzn wpływa na płodność. Olej z ostropestu chroni wątrobę i organizm przed skutkami nadmiernego picia alkoholu. Kokosowy dostarcza mikroelementów takich jak potas, fosfor i wapń. Dla poszukujących wiedzy i zdrowej żywności więcej na stronie www.oleania.pl.

WAŻNE! Certyfikowane nasiona do tłoczenia wykluczają rolników stosujących GMO czy kulturę RUNDAP. Więc mam pewność ich jakości!!

Modne dobre jedzenie

Dostrzegam również, że moda na oleje wraca, ale tylko na te, które zachowują jakość i najważniejsze wartości – kiedyś powszechne, dziś luksusowe i warte swojej ceny. Oczywiście jest to związane z modą na zdrowie jedzenie, oby się nigdy nie kończyła.

Rafał Plezia

PnWtŚrCzPtSo
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31


fb g__
t logo_1

baza organizacji

baza organizacji


logotypKSOW

dsp_lgd


min_rol_logo

arimr_logo2


mads_baner2

logo_roben

aktywni_logo

dzialajlokalniepoziom2

ekomuzea_baner_logo


wyprawy_odkrywcow_logo2

haloodra

logo

Projekt i realizacja: Studio Avatar - strony www Legnica